Datacenter AM4 – Amsterdam

Opdrachtgever: Equinix

Architect: Benthem Crouwel

Consultant: Royal Haskoning DHV

Hoofdaannemer: Dura Vermeer

Wat wij leveren:

Engineering, productie en montage van:

  • Stalen Sandwich Gevelbekledingen
  • Aluminium 3-D Cassette Gevelbekledingen
  • Profielplaat Gevelbekledingen
  • Totaal: circa 12.000 m2

Meer informatie: 

Het datacentrum AM4 is een volume van 60.6 m lang, 30.6 m breed en 72 m hoog. Het masterplan van het Science Park heeft voor ogen dat het volume van AM4 wordt ervaren als een verticaal accent.

De gevel van het gebouw wordt bekleed met smalle, verdiepingshoge stalen sandwichpanelen van 200mm dik. De panelen zijn 6 m hoog en 1.2 m breed en passen zo precies binnen de breedte- en lengtemaat van het bouwvolume. De overgang tussen de panelen, ter plaatse van de verdiepingsvloeren, zorgt ervoor dat het aantal lagen van de toren van buitenaf leesbaar is. Om de hoogte van het volume verder te benadrukken zijn de buitenpanelen van de gevel over de lengte gevouwen en steken dertig centimeter naar buiten. (cassettebekleding)

De cassettepanelen zijn opgebouwd uit één gesloten deel van blank geanodiseerd aluminiumcomposiet met een transparante coating. Deze zijde van de vouw verloopt (van onder naar boven toe) van smal naar breed. Doordat het gebouw hierdoor aan de bovenzijde steeds meer lucht reflecteert. Op de dakverdieping versmallen deze panelen weer ten behoeve van de luchtdoorlaat van de koelmachines op het dak.

De andere zijde van het paneel is mat en zwart geanodiseerd aluminium. Dit zwarte deel van het paneel is geperforeerd, waardoor het mogelijk wordt om op elke gewenste plek achter de gevel lucht aan of af te zuigen ten behoeve van installaties.

Ter plaatse van de dakverdieping is maximale luchttoevoer nodig. In plaats van geperforeerde panelen zijn hier luchtroosters geplaatst achter het aluminium composiet paneel.

Al deze panelen zijn door de engineers van Prince Cladding Obdam BV uitgetekend en door Prince Cladding Obdam BV in eigen huis geassembleerd.

Locatie: